Upozorenje Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Достава и плаћање

ПРАВНИ ОКВИР

Захваљујемо Вам се на показаном интересовању за наш рад.

Народни подухват Мирослављево јеванђеље у периоду од 1994-2020. године

Народни подухват Мирослављево јеванђеље покренули су, 1994. године, АИЗ Досије (приређивачи: Вељко Топаловић, Душан Мрђеновић и Бранислав Бркић) и САНУ (председник Дејан Медаковић, потпредседник Мирослав Пантић и секретар одељења за српски језик и књижевност Предраг Палавестра). Циљ је био осветљавање корена српске православне вере, културе и писмености.

Четири године касније, одштампан је први факсимил Мирослављевог јеванђеља у пуном колору. Примерци факсимила налазе се у српским манастирима и црквама широм света, највећим светским библиотекама и у библиотекама највећих светских универзитета.

Током 2006. и 2007. године, Бошко Савковић снимио је документарни серијал о историјату рукописа под називом У почетку беше реч. Истоимени филм добио је награде широм света.

Године 2016, Вељко Топаловић је уложио целокупну своју имовину у истраживања која су имала за циљ да отворе пут да Србија, а потом и остале православне земље, израде врхунске факсимиле највреднијих средњовековних православних рукописа. Придружили су му се Александар Поповић, стручњак за припрему за штампу, развојни тимови највећих светских произвођача штампарских машина и специјалних папира, бројни историчари уметности и слависти из целог света, Александар Ћеклић, књиговезац-рестауратор, блаженопочивши митрополит Амфилохије (Радовић), владика Атанасије (Јевтић), отац Доментијан (Радовић), српски уметници занатлије, Тврђава Голубачки град, Библиотека Московске Духовне Академије, Евгенија Стрига и удружење Бели Анђео из Москве, те бројна српска удружења и организације из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Аустрије…

Године 2020. направљен је први комплет који чине Златни факсимил Мирослављевог јеванђеља (најбоља штампа и најбољи повез на свету), пратеће књиге Божанска промисао и Божанско надахнуће (најбоље на свету) и пратећа опрема у изради Аристо Модерна (најбоља на свету).

У све наведено уложене су десетине хиљада радних сати (већином волонтерски) и велика финансијска средства (целокупна имовина већине учесника у подухвату). Све је урађено без динара помоћи надлежних институција или страних фондова.

Изложбе

Од 1998. године до данас одржано је више од 300 представљања Мирослављевог јеванђеља широм света (Света Гора, САД, Канада, Русија, ЕУ, Србија, Република Српска, Црна Гора, Јужноафричка република, Аустралија…). Уз помоћ пријатеља Подухвата, највреднији српски рукопис представљали су Радмило Мулић, Вељко Топаловић, Душан Мрђеновић, Бошко Савковић, Сузана Судар и Бранислав Бркић. Представљања су организована у најудаљенијим српским основним школама, српским богословијама, српским манастирима и црквама широм света, у великој сали САНУ, у Сава центру, на универзитетима широм света, дипломатским скуповима, у спортским халама… Стална поставка изложбе Мирослављево јеванђеље – Божанска инспирација налази се у Тврђави Голубачки град и до сада ју је видело више од 300.000 посетилаца. Покретну верзију изложбе Мирослављево јеванђеље – Божанско надахнуће финансирала је Народна банка Србије и она тренутно кружи по српским територијама. У припреми су гостовања широм ЕУ, у САД и Русији, када се за то стекну услови.

Располагање прикупљеним средствима

Током рада, схватили смо да млађи учесници у подухвату, највећи стручњаци на свету у својим областима, живе на граници егзистенције. Они се противе томе да јавно објављујемо незамисливу ситуацију у којој се налазе. Сви, који су на други начин сазнали за то, реаговали су исто као и ми – хајде да урадимо нешто да младим стручњацима омогућимо основне услове за рад на подухвату који је од кључног значаја за српски народ. Удружење за проучавање, представљање и публиковање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ прихватило је задатак да организује логистику за прикупљање и усмеравање прилога за Народни подухват Мирослављево јеванђеље. Прикупљене донације биће усмерене тамо где је најпотребније – да се младим стручњацима обезбеде основна егзистенцијална средства док раде на подухвату, у преводе и израду пратећих књига Златног факсимила Мирослављевог јеванђеља на енглеском и руском језику, обуку младих стручњака који ће наставити рад кад нас не буде, израду Златног факсимила Српског псалтира који се чува у Минхену и израду изложбе Лепота православља, која ће представити Божанско надахнуће средњовековних православних монаха и јединствену лепоту и симболику њихових уметничких дела. Удружење ће помагати и подухват Библиотеке Српске Патријаршије у обимном и изузетно важном раду на изради пописа и описа наше рукописне баштине расуте по светским библиотекама и музејима, као и на изради дигиталне библиотеке. Посебна пажња и део прикупљених средстава константно ће се усмеравати на одржавање покретних образовних изложби у школама, културним институцијама, библиотекама, галеријама и при манастирима у земљи и иностранству, у циљу упознавања што шире јавности са богатством и јединственом лепотом наше културне баштине. У току трајања изложби, Удружење ће самостално организовати и помагати радионице на којима ће се полазници упознати са тајнама средњовековних мајстора калиграфа, илуминатора, књиговезаца…

Подаци о Удружењу МЈ ММФ

Удружење за проучавање, публиковање и престављање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ

Винодолска 36, 11030 Београд

Матични број: 28276966

ПИБ: 111337519

 

Председница Удружења је: Наташа Јаковљевић

 

Број динарског рачуна (Banca Intesa):

160-6000000831533-96

 

Број динарског рачуна (Ерсте Банка):

340-0000011023329-56

 

Број девизног рачуна:

ERSTE BANK a.d. Novi Sad

BROJ DEVIZNOG RACUNA- DRN:  1003936447

IBAN:  RS35340000001102332956

SWIFT: GIBARS22

 

Удружење МЈ ММФ ние у систему ПДВ-а.


Удружење ће, на крају сваке године, објављивати на сајту детаљан извештај о прикупљеним прилозима и како су средства усмерена.

Контролу начина на који се прикупљена средства распоређују вршиће Вељко Топаловић, покретач подухвата, и др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије.

Ауторска права

Сви текстови, фотографије и видео материјали на овом сајту и са њим повезаним Садржајем на сајту www.miroslavljevojevandjelje.com власништво су сарадника у подухвату и заштићени су Законом о ауторским правима.Слободно се могу користити у приватне сврхе, а за јавно објављивање потребна је писана сагласност аутора. Ником до сада захтев за јавно објављивање није одбијен. У израду документарног серијала и свих осталих материјала доступних на овом сајту и са њим повезаним У Садржај на сајту www.miroslavljevojevandjelje.com уложени су велики труд, средства и љубав аутора и молимо Вас да их испоштујете. Слободно нас мејлом обавестите уколико имате жељу за јавним објављивањем материјала и ми ћемо Вам проследити контакте аутора у најкраћем року.


Донације, донатори и достава уздарја

Приложник (Донатор) је лице односно лица, физичка или правна, страна или домаћа, која желе да финансијски помогну рад Удружења за проучавање, публиковање и представљање српских средњовековних рукописа МЈ ММФ, не очекујући икакву противуслугу или материјалну добит.

Уздарја су симболични поклони донаторима. Уздарја су обезбедили сарадници Народног подухвата Мирослављево јеванђеље и ставили на располагање удружењу МЈ ММФ у жељи да личним примером подстакну и код других жељу за доброчинством у култури. Сва прикупљена средства биће усмерена у даљи развој подухвата, представљања Мирослављевог јеванђеља у Србији и иностранству, помоћ младим стручњацима који ће наставити рад у будућности, преводе текстова на стране језике и израду изложбе Лепота православља.

Донатор (Приложник) може приложити и суму по свом избору без уздарја. Донатор (Приложник) може учествовати у подухвату и својим радом.

Онлајн донацију можете уплатити користећи Вашу VISA, MasterCard или Maestro платну картицу. Потребно је да изаберете начин уплате Visa, Master или Maestro. Уплата није могућа у страној валути, односно уплата у страној валути, према важећим прописима, биће конвертована у динаре.

Донатор који користи услугу онлине плаћања картицама преко нашег сајта у обавези је да испуни следеће услове:

Испорука уздарја је могућа искључиво на адресу која је наведена на корисничком профилу. Само власник платне картице може извршити плаћање. Трошкове доставе уздарја на територији Србије, Републике Српске и Црне Горе сноси удружење МЈ ММФ, а ван тих територија трошкове доставе сноси донатор.

 

Изјава о конверзији

Све уплате биће извршене у локалној валути Републике Србије – динар (РСД). За информативни приказ вредности донације у другим валутама користи се средњи курс Народне Банке Србије. Износ за који ће бити задужена Ваша платна картица биће изражен у Вашој локалној валути кроз конверзију у исту по курсу који користе картичарске организације, а који нама у тренутку трансакције не може бити познат. Као резултат ове конверзије постоји могућност незнатне разлике од оригиналног износа наведеног на нашем сајту. Хвала Вам на разумевању.